Toekomstig gebruik

Uitbreidingen aan de buitenzijde
Uitbreidingen buiten de schil van het gebouw zijn binnen het geldende bestemmingsplan niet mogelijk. Op het parkeerterrein zou in theorie wel uitgebreid kunnen worden. Gezien de directe omgeving en de gebouwstructuur zal dit relatief weinig ‘winst’ opleveren.

De Sionskerk is in de huidige situatie op zich geschikt voor kerkelijk- en breder gebruik. Het gebouw is echter weinig aantrekkelijk voor breder gebruik door de monofunctionele context (wonen) en de gedateerde uitstraling en de ligging aan de rand van een buitenwijk.

Voor intensiever breder gebruik is een opfrisbeurt van het gebouw noodzakelijk.

Interne aanpassingen
Interne aanpassingen zijn mogelijk, maar lastig door de complexe gebouwstructuur met niet haakse hoeken.

Conclusie
De kerk is geschikt voor kerkelijk gebruik en beperkt geschikt voor breder gebruik, door de context en de uitstraling van het gebouw. Uitbreidingen en interne aanpassingen worden beperkt door de complexe gebouwstructuur.

Breder gebruik
In de agenda is voldoende ruimte voor intensiever gebruik door derden. Door de mono-functionele context (alleen wonen) is de vraag naar breder gebruik echter naar verwachting beperkt.

De kerk ligt aan de rand van de woonwijk en heeft geen prominente rol in de wijk. Dit belemmert de kansen voor breder gebruik enorm.

Daarnaast maakt de gedateerde uitstraling het gebouw niet aantrekkelijk voor externe verhuur. Wel is er voldoende, gratis, parkeergelegenheid voor de deur. De bereikbaarheid is redelijk (aan het einde van de route door de woonwijk).

Conclusie
De kerk is geschikt voor kerkelijk gebruik en wordt momenteel beperkt verhuurd aan derden. Een intensiever gebruik is goed mogelijk, maar de vraag is of het reëel is. De mogelijkheden voor breder gebruik zijn  namelijk beperkt door de mono-functionele context en de uitstraling van het gebouw.

Waardering breder gebruik
– rand van de wijk, geen centrale rol
– alleen wonen in omgeving
+ intensiever gebruik mogelijk
– weinig aantrekkelijk uiterlijk