Het kerkgebouw

Huidig gebouw
De Jeruzalemkerk bestaat uit een kerkzaal uit de jaren 30 van de vorige eeuw met daar omheen een zalencentrum uit de jaren 50. De twee delen hebben een heel eigen karakter en zijn typische voorbeelden van hun tijd.

De kerkzaal heeft een typische jaren 30 opbouw met zadeldak en toren, donkere baksteen een gesloten uitstraling.

De kerkzaal is een zorgvuldig vormgegeven ruimte. Het interieur heeft een vrij donkere, sombere uitstraling door veelvuldig gebruik van donkergebeitst hout.

De verbinding tussen beide bouwdelen is summier via slechts enkele, verstopt gelegen deuren.

Het zalencentrum heeft, in tegenstelling tot de kerkzaal, een open en licht karakter. Het opent zich richting het tegenover gelegen verzorgingshuis en de tuin met grote vensters.

Van oorsprong was er tussen het verzorgingstehuis en de kerk ook een tuin naar ontwerp van Mien Ruys.

De inrichting van de zalen is vrijwel origineel. Dit betekent wel dat het een enigzins gedateerde en verouderde uitstraling heeft.

Bijzonder aan het ontwerp van het zalencentrum is de dagkapel en de aandacht voor de lichtinval (aangepast aan het gebruik van deze ruimte) en de ‘in het zicht gelaten constructie’ van het gebouw. Deze architectonische kwaliteiten zijn door verrommeling enigzins ‘verstopt’.

Huidig gebruik
De Jeruzalemkerk wordt zondags gebruikt voor de kerkdiensten. Doordeweek wordt het gebouw veel gebruikt, zowel door de wijkgemeente zelf, de PGZ als door derden. Dit laatste betreft vooral vaste huurders.