Omgeving

Omgeving
De Oosterkerk bevindt zich aan de rand van de binnenstad van Zwolle. De kerk bevindt zich in een gemêleerd gebied met woonhuizen die eveneens dateren van eind negentiende eeuw, een watertoren, nieuwbouwwoningen en scholen. Ten oosten van de kerk bevindt zich het gebied van het oude Sophiaziekenhuis, dat tot in de jaren 70 in gebruik was. Tegenwoordig bevinden zich in dit gebied scholen, zorginstellingen en woningen in zowel nieuwe als oudere bebouwing. Dit gebied kenmerkt zich door veel groen en bomen.

Gebouw
Het kerkgebouw heeft een prominente ligging in de zichtas vanaf de Schoenkuipenbrug. Het vormt één geheel met het achterliggende bouwblok, al is de schaal van het gebouw groter dan de rest van het blok. Het kerkgebouw is door haar eclectische verschijningsvorm onderscheidend in de omgeving.

Functies omgeving
Functioneel gezien bevindt de kerk zich in een gemengd gebied. Aan de oostzijde bevindt zich een woongebied met zeer gemengde bebouwing (type en bouwperiode). Ten westen bevindt zich Bagijneweide, een cluster met gemengde functies, waaronder scholen. Het gebied grenst aan de binnenstad met gemengde functies.

Parkeren
Op het eigen terrein is geen parkeergelegenheid. Wel is er voldoende betaalde parkeergelegenheid (Zone III, gratis op zondag, m.u.v koopzondagmiddagen) in de omliggende straten en het naastgelegen parkeerterrein Turfmarkt (betaald).